The Effect of Carrageenan Concentration on the Physical and Chemical Properties of Gummy Turmeric Acid Jamu
Nurul Rochmawati(1), Dian Eka Ermawati(2*)
(1) Sekolah Vokasi, Universitas Sebelas Maret, Surakarta
(2) Sekolah Vokasi, Universitas Sebelas Maret, Surakarta
(*) Corresponding Author
Abstract
Turmric acid Jamu is an Indonesian herbal drink that made from turmeric and tamarind. The herbal medicine industry in Sleman Yogyakarta produces Turmric acid Jamu, but the concentration of curcuminoid has not been determined. Consumers of Turmric acid Jamu are limited to women and adults. Children rarely want to consume jamu, even though the curcuminoid in turmeric can increase appetite, especially for todler. Innovation is needed to process Turmric acid Jamu into products that more desirable and efficacious. Gummy is made with the addition of a gelling agent so that the texture is chewy. Carrageenan is a gelling agent made from seaweed and is safe for food products. The purpose of this study was to determine the effect of variations in carrageenan concentrations on physical and chemical properties, also to determine the optimum concentration of carrageenan in gummy Turmric acid Jamu according to the Indonesian National Standard on soft candy. This research is an experimental laboratory with variations in the concentration of carrageenan (7.5%; 8.0%; 8.5%) and Turmric acid Jamu as the main ingredient. The test include organoleptic, pH, weight uniformity, water content, disintegration time and the respondent acceptance test. The concentration of curcuminoid using spectrophotometry UV-VIS method and statistical analysis. The results showed that carrageenan concentration affected organoleptic, weight uniformity, moisture content, and disintegration time, but did not affect pH. The curcuminoid concentration of Turmric acid Jamu was 1.47% and the gummy was 0.03% (w/w). The carrageenan concentration of 8.0% is the optimum formula because it meets the quality requirements of the gummy and is the most preferred by the respondents.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Agistia, N., Rahim, F., & Nofiandi, D. 2015, Formulasi Permen Jeli Ekstrak Daun Ubi JALAR (Ipomoea batatas L.) sebagai Suplemen Makanan, Jurnal Penelitian Farmasi Indonesia, 3(2) : 43-48. A’yunin, N. A. Q., Santoso, U., & Harmayani, E. 2019, Kajian Kualitas Dan Aktivitas Antioksidan Berbagai Formula Minuman Jamu Kunyit Asam, Jurnal Teknologi Pertanian Andalas, 23(1), 37-48. Badan Standar Nasional Indonesia. 2008, Kembang Gula Lunak SNI 3547.2-2008, Jakarta : Departemen Perindustrian Republik Indonesia. Bachtiar, A., Ali, A., & Rossi, E. 2017, Pembuatan Permen Jelly Ektrak Jahe Merah dengan Penambahan Karagenan, Jurnal Online Mahasiswa Fakultas Pertanian Universitas Riau, 4(1), 1-14. Caroline, C. and Pratiwi, A.R. 2018, Biopreservatif alami dalam pembuatan edible film karagenan Eucheuma cottonii dengan polietilen glikol sebagai plasticizer, Jurnal Agroteknologi, 11(02), pp.148-155. Deviarny, C., Friardi, F., dan Rissa, M. M. 2015, Pengaruh Konsentrasi Gelatin dalam Formulasi Permen Jeli Penghilang Bau Mulut dari Minyak Atsiri Buah Kapulaga (Amomum Compactum Sol. Ex Maton), Scientia: Jurnal Farmasi dan Kesehatan, 5(2), 103-107. Dhina, M. A., Mubaroq, S. R., dan Astia, M. 2019, Formulasi Permen Jelly Ekstrak Pegagan (Centella asiatica (L.) Urb) dengan Variasi Basis Karagenan dan Konjak untuk Peningkat Daya Ingat Anak, Jurnal Family Edu, V (1) : 30-37. Ega, L., Lopulalan, C. G. C., dan Meiyasa, F. 2016, Kajian mutu karaginan rumput laut Eucheuma cottonii berdasarkan karakteristiko-kimia pada tingkat konsentrasi kalium hidroksida (KOH) yang berbeda, Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan, 5(2) : 38-44. Fajarini, L.D.R., Ekawati, I.G.A. and Ina, P.T. 2018, Pengaruh Penambahan Karagenan Terhadap Karakteristik Permen Jelly Kulit Anggur Hitam (Vitis vinifera), Jurnal ITEPA Vol, 7(2). Harijono., Kusnadi,J., dan Mustikasari, S.A. 2001, Pengaruh Kadar Karagenan dan Total Padatan Terlarut Sari Buah Apel Muda terhadap Aspek Kualitas Permen Jeli, Jurnal Teknologi Pertanian, 2(2): 110 – 116. Jumri, J., Yusmarini, Y., & Herawati, N. 2015, Mutu Permen Jelli Buah Naga Merah (Hylocereus polyrhizus) Dengan Penambahan Karagenan Dan Gum Arab, Jurnal Online Mahasiswa Fakultas Pertanian Universitas Riau, 2(1), 1-10. Mohammad, R., Ahmad, M., Daud, J.M. 2007, Potensi Kurkumin sebagai Penunjuk pH Semulajadi untuk Pembangunaan Sensor Optik pH, The Malaysian Jpurnal of Analytical Science, 11 (2) : 351-360. Nuansa, M. F., Agustini, T. W., dan Susanto, E. 2018, Karakteristik dan Aktivitas Antioksidan Edible Film dari Refined Karaginan dengan Penambahan. Minyak Atsiri, Jurnal Pengolahan dan Bioteknologi Hasil Perikanan, 6(1), 54-62. Rahadian, R., Harun, N., dan Efendi, R. 2017, Pemanfaatan Ekstrak Kelopak Bunga Rosella (Hibiscus Sabdariffa L) Dan Rumput Laut (Euchema cottoni) Terhadap Mutu Permen Jelly (Doctoral dissertation, Riau University). Rakhmayanti, R. D dan Hastuti, R. T. 2019, Formulasi Hard Candy Ekstrak Kayu Secang (Caesalpinia sappan L.), IKRA-ITH TEKNOLOGI: Jurnal Sains & Teknologi, 3(3), 1-6. Rismandari, M., Agustini, T. W., dan Amalia, U. 2017, Karakteristik Permen Jelly Dengan Penambahan Iota Karagenan Dari Rumput Laut (Karakteristik Permen Jelly Dengan Penambahan Iota Karagenan Dari Rumput Laut), SAINTEK PERIKANAN: Indonesian Journal of Fisheries Science and Technology, 12(2), 103-108. Shan, C. Y., dan Iskandar, Y. 2018, Studi Kandungan Kimia Dan Aktivitas Farmakologi Tanaman Kunyit (Curcuma longa L.), Farmaka, 16(2). Syarif, P., Suryotomo, B., & Soeprapto, H. 2015, Diskripsi dan manfaat tanaman obat dipedesaan sebagai upaya pemberdayaan apotik hidup (studi kasus di Kecamatan Wonokerto), Pena Jurnal Ilmu Pengetahuan dan Teknologi, 21(1). Widiatami, T., Widyawati, M. N., dan Admini, A. 2018, Study Literature Tentang Pemberian Minuman Kunyit Asam Terhadap Tingkat Nyeri Menstruasi Pada Remaja Putri, Jurnal Kebidanan, 8(2), 139-145. Winarso, A. 2014, Pengaruh Minum Kunyit Asam Terhadap Penurunan Tingkat Nyeri Dismenorea pada Siswi di Madrasah Tsanawiyah Negeri Jatinom Klaten, Interest: Jurnal Ilmu Kesehatan, 3(2). Zia, K., Aisyah, Y., Zaidiyah, Z. dan Widayat, H.P. 2019, Karakteristik Fisikokimia dan Sensori Permen Jelly Kulit Buah Kopi dengan Penambahan Gelatin dan Sari Lemon. Jurnal Teknologi dan Industri Pertanian Indonesia, 11(1), pp.32-37.
DOI: https://doi.org/10.22146/farmaseutik.v17i2.63615
Article Metrics
Abstract views : 3774 | views : 4058Refbacks
- There are currently no refbacks.